Zonnig vooruitzicht dankzij doorzichtig zonnepaneel

Doorzichtig zonnepaneel

Zonnestralen door je raam zijn niet alleen goed voor een opgewekt humeur, maar nu ook nuttig voor het opwekken van energie. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden namelijk een doorzichtig zonnepaneel.

Eerdere pogingen om een raam en zonnepaneel in één te maken, mislukten. Dit is de eerste keer dat de uitvinding zo efficiënt werkt, dat de animo serieuze vormen aanneemt. De efficiëntie van de energieproductie is momenteel 1%, het streven is minstens 5%.

Ultraviolet
Hoe het werkt: de zonnepanelen plaats je over een raam, de opgevangen energie wordt naar de buitenrand getransporteerd en daar omgezet in energie. Bang dat het paneel zonlicht tegenhoudt, hoef je niet te zijn. De collector gebruikt alleen ultraviolet licht dat onze ogen toch niet kunnen waarnemen.

De uitvinding opent een wereld van mogelijkheden. Wolkenkrabbers vol zonnepanelen, energie uit je autoraam en je was draaien op zonne-energie. Zelfs monumentale panden kunnen meedoen, omdat je het aangezicht niet verandert. Dat is nog eens een zonnig vooruitzicht.

Lees ook  Wakker worden met een kleurtje

Geef een reactie