Zonder draden je auto opladen

draadloos-opladen-elektrische-auto

Hartstikke mooi die elektrische auto’s, maar niet iedereen is fan van de laadpalen en snoeren op straat. Met een nieuwe ‘laadplaat’ is dat straks wellicht verleden tijd. Hiermee laden elektrische auto’s automatisch en draadloos op.

De laadplaat is ontwikkeld door de gemeente Rotterdam en energiebedrijf Engie. Het werkt simpel: je rijdt de auto op de plaat, maakt contact via bluetooth, en het opladen gebeurt via magnetische velden door inductie. Minpuntje: het opladen duurt wel iets langer dan met een normaal snoer.

Elektrische auto met inductie

Ook zijn de huidige elektrische auto’s nog niet geschikt voor de techniek. Naast de laadplaat in de grond, moet er aan de onderkant van de auto ook een inductieplaat zitten. Voor het eerste experiment in Rotterdam zijn de auto’s speciaal omgebouwd. Maar de hoop is natuurlijk dat de techniek doorbreekt en fabrikanten hun auto’s standaard gaan uitrusten met inductie.

Veelbelovende toepassingen

Hoewel de laadplaat nu nog verre van marktklaar is, lijken de toepassingen veelbelovend. Voor zelfrijdende auto’s is het ideaal als ook het opladen automatisch gaat. Volgens Engie kan de techniek bovendien niet alleen in parkeerplaatsen, maar ook in het wegdek verwerkt worden. Dan kun je zelfs al rijdende je auto opladen! Makkelijker kan niet, toch?

Lees ook  Makkelijk meerijden via een app

Geef een reactie