Zeewier verslaat windmolen

zeewier

Je kunt er sushi van maken, of energie mee opwekken: zeewier. Een nieuwe methode van zeewier-kweken maakt het mogelijk om grote hoeveelheden duurzame energie te produceren. Net zoveel als alle windmolens op zee en land bij elkaar opgeteld. Heeft de ‘zeewierfarm’ de toekomst?

Volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland wel. Het centrum onderzocht de nieuwe kant-en-klare zeewierfarm, ontwikkeld door een aantal Europese bedrijven. De zeewierfarm bestaat uit matten waarop de zeewierplantjes makkelijk hechten. Daardoor kan op grote schaal zeewier worden gekweekt, bijvoorbeeld in de Noordzee. En die zeewier wordt gebruikt voor het maken van biobrandstof, groene energie dus.

Zeewierstroom

Het idee is om de zeewierfarms op een paar meter diepte te laten drijven tussen boeien en touwen. Bijkomend voordeel: ze liggen daar niemand in de weg en nemen ook geen ruimte in die op een andere manier gebruikt kan worden, zoals landbouwgrond.

Nu wordt zeewier nog geteeld met touwen en netten. Dat levert niet zoveel op. Met de nieuwe methode kan makkelijk tonnen zeewier worden gekweekt, zegt het onderzoekscentrum. Wie weet rijden auto’s over een jaar of tien op zeewierstroom.

Lees ook  Groene dode lost op in de natuur

Geef een reactie