Windmolen voor de prijs van een iPhone

windmolen india

Twee Indiase broers hebben een kleine windmolen ontwikkeld die net zo veel kost als een iPhone. Met één windmolen is een zuinig huishouden een leven lang voorzien van duurzame windenergie!

De windmolen is eigenlijk ontwikkeld uit pure noodzaak. In India zitten nog altijd 300 miljoen mensen zonder stroom, liet de confronterende milieudocumentaire Before the Flood van Leonardo Dicaprio zien. Dat is net zo veel als de hele populatie van de Verenigde Staten! Steenkool is nu nog de goedkoopste oplossing om mensen toegang te geven tot energie, dus blijven investeringen in duurzame energie uit.

Elk huis een windmolen

Door een goedkope windmolen te maken, willen de Indiase broers Arun en Anoop George zorgen dat iedereen in India meteen toegang krijgt tot duurzame energie. De windmolen kost ‘maar’ 750 dollar. Dat is eerst even sparen, maar dan heb je wel een leven lang duurzame energie. De windmolen is net zo groot als een plafondventilator en wekt 5kWh per dag op. Dat is voldoende voor een zuinig huishouden (wij gebruiken gemiddeld 9 kWh per dag). Als elk huis een windmolen heeft, zijn investeringen in een kostbaar elektriciteitsnetwerk ook niet meer nodig.

Ook iets voor ons?

Niet alleen een geweldige oplossing voor India, maar ook voor ons! Als duurzame energie zó goedkoop wordt, kunnen we bijna niet anders dan switchen. Toch?

 

Lees ook  Zeewier verslaat windmolen

4 Comments

Geef een reactie