Wc-pot redt oester van ondergang

wc-pot

In de haven van New York groeien oesters sinds kort op een rif van kapotgeslagen toiletpotten. Door baggeractiviteiten en vervuiling was de bloeiende oestercultuur in New York bijna aan een einde gekomen. 5000 wc’s redden de oesters nu van hun ondergang.

Oesters hebben iets hards nodig om op te groeien, zoals schelpen, andere oesters of mosselen. Of porselein. Het New Yorkse departement van milieubescherming besloot daarom om kunstmatige riffen aan te leggen van schelpen en scherven porselein. Van toiletpotten dus.

Meer oesters én waterbesparing

De wc’s zijn afkomstig van diverse scholen in New York. De duizenden scherven porselein vormden vervolgens een kunstmatig rif waar ze oesterlarven op werden geplaatst. De scholen zaten gelukkig niet opeens zonder: die kregen nieuwe waterbesparende potten. Dat zijn niet twee, maar drie vliegen in een klap: toiletpotten zijn gerecycled, de oesters hebben weer een bedje om op te groeien en de scholen besparen water.

Belang van oesters

Oesters zijn overigens niet alleen een heerlijke delicatesse, ze zijn ook heel nuttig. Oesters zorgen voor schoner water, beschermen tegen erosie en creëren een goede leefomgeving voor andere vissen. Hopelijk zorgen de toiletpotten ervoor dat de bloeiende oestercultuur dus snel terugkomt!

Klik hier voor een filmpje!

Lees ook  Meelwormen toveren plastic weg

Geef een reactie