Voer voor kaaskoppen

Kaas

Voorbeeldje: om één kilo kaas te maken, heb je tien liter melk nodig. Daarvoor zorgen, jawel, voornamelijk koeien. Die eten aardig wat veevoer, waar ze behalve melk ook poep, plas en biogassen van maken. Milieuvervuilende stoffen. 100 gram kaas staat voor een uitstoot van 0,9 kilo CO2. Ter vergelijking: een boterham met hummus zorgt voor slechts 0,2 kilo CO2.

Nationale kaastest

Omdat de gemiddelde kaaskop zich niet bewust is van de milieu-impact van dit zuivelproduct, organiseerde Natuur & Milieu de Nationale Kaastest. Zeven Goudse belegen kazen werden beoordeeld op smaak, dierenwelzijn en duurzaamheid. Kaas van BOER en LAND kwam als beste uit de bus. Deze is 15% minder belastend voor het milieu dan andere kazen en scoorde een vette 9 voor dierenwelzijn. In de smaaktest veroverde BOER en LAND een bronzen plak.

120 dagen in de wei

Wil je weten hoe verantwoord je kaas is? Let dan op keurmerken als EKO, Biologisch of Weidegang. Dan weet je zeker dat koeien minimaal 120 dagen in de wei hebben gestaan. Daar poepen en plassen ze op verschillende plekken waardoor niet al die uitwerpselen – zoals in stallen – op één plaats bij elkaar komen. En da’s weer beter voor het milieu, want gemengde afvalstoffen veroorzaken het schadelijke ammoniak. O ja, ga bij voorkeur voor jonge kaas, daarvoor is minder melk gebruikt.

Lees ook  Cowboyduel: vuilnisbak of voedselbank

Geef een reactie