Voer voor discussie

voer-voor-discussie

Linda de Mol torpedeerde deze week de verantwoorde-voedsel-hype in Nederland. “Rot toch op met je chiazaad!”, ging de presentatrice er met gestrekt been in. Heeft La Lindagelijk of gaat ze te kort door de bocht?

De Mol vindt dat ons land is doorgeslagen op eetgebied. Om haar heen is iedereen into powerfoods, zaden, noten, groene groenten en biomaaltijden. “Een enorme hype”, oordeelt ze in haar eigen glossy. “Waar ik ook ga lunchen: ik zie niemand meer een broodje eten. Een broodje!”, zegt De Mol.

Vette hap

De actrice pleit daarom voor “vrijheid van etensuiting”. Daarmee raakt ze de kern van de discussie over verantwoorde voeding. Want: een onverantwoorde vette hap die alleen groen is door een minuscuul slablaadje onder een druipende plak kaas moet soms kunnen, toch?

Naast Linda zijn ook de feiten uitgesproken. Die zeggen namelijk dat van een biohype allang geen sprake meer is. Nederland wíl anders, beter, groener en gezonder eten. De afgelopen vijf jaar verdubbelde de binnenlandse consumptie van biologische producten. En omdat supermarkten steeds meer bio aanbieden, kan meer groei nauwelijks uitblijven.

Populaire eieren

De ontwikkeling overschrijdt bovendien de landsgrenzen. Zo steeg in 2014 de Nederlandse export van biologische landbouwproducten met 11 procent. In 2013 exporteerde ons land voor 836 miljoen euro, vorig jaar voor 928 miljoen. Met name onze biologische eieren, wortelen en tomaten zijn populair in het buitenland. Vooral Duitsland neemt meer af.

Verder weg lijken zelfs de ‘uitvinders van onverantwoord eten’ van hun geloof te vallen. Zo maakte Shake Shack, een groene tegenhanger van de Mac, onlangs een topentree op de beurs. De hamburgerzaak begon in 2004 als hotdogkarretje in New York, telt nu 63 vestigingen in en buiten Amerika en is naar schatting 745 miljoen dollar waard. Het geheim? Verse, organische en lokaal geoogste ingrediënten. Verantwoord vet dus. Op een broodje.

Lees ook  Dieren in het nieuws

Geef een reactie