Treinen op 100% windenergie

windenergie NS

Joehoe, sinds 1 januari rijden NS-treinen op 100% windenergie. We wilden niet alleen dit goede nieuws met je delen, maar vooral ook de video waarin NS het bekendmaakt, met een bijzondere hoofdrol voor de president-directeur.

 

Om van Groningen naar Utrecht te komen, moet een windmolen één uur draaien, aldus de directeur. Al met al is dus best wat windenergie nodig om ons treinnetwerk te laten draaien. Om hierin te voorzien heeft NS een tienjarig contract met Eneco, die daardoor heeft kunnen investeren in nieuwe windmolenparken. Een jaar eerder dan gepland kan NS aankondigen dat onze treinen op 100% windenergie rijden.

UK gaat voor zonne-energie

Groot-Brittannië gooit het over een andere boeg: zij willen hun treinen op zonne-energie laten rijden. Een Britse universiteit en energiebedrijf experimenteren met zonnepanelen langs treinsporen die rechtstreeks energie aan treinen leveren. Zonder tussenkomst van het elektriciteitsnet dus. Wij zijn benieuwd!

In Nederland hebben we in ieder geval een primeur te pakken: we zijn het eerste land ter wereld dat op 100% windenergie treint.

 

Lees ook  Go west!

Geef een reactie