Met deze tram zweef je naar de plaats van bestemming

tram

Innovatief, elektrisch, snel en relatief goedkoop. China test een tram die over verkeer en files kan rijden. Het vervoermiddel biedt plaats aan driehonderd passagiers die supersnel naar de plaats van bestemming worden vervoerd. Bovendien is het voertuig elektrisch wat de uitstoot van CO2 vermindert.

De Transit Elevator Bus (TEB) is een verhoogde tram waar twee rijen auto’s onder kunnen rijden. Het voertuig is maar liefst 22 meter lang, bijna vijf meter hoog en acht meter breed. De tram zoeft als het ware over de auto’s heen waardoor passagiers supersnel op de plaats van bestemming zijn. Eindeloos in de file staan is met dit vervoermiddel dus verleden tijd.

Twee vliegen in een klap
De tram rijdt zo’n zestig kilometer per uur waardoor de reistijd van de passagiers aanzienlijk wordt verkort. De reizigers kunnen bovendien uitstappen bij een verhoogde halte zodat het autoverkeer niet wordt gehinderd. Want zelfs als hij stilstaat kunnen auto’s tot twee meter hoog er onderdoor rijden.  Het zou een mooie oplossing betekenen voor het fileprobleem en tegelijkertijd de vervuiling in een van de dichtstbevolkte landen terugdringen.

Besparing op besparing
De plannen voor de supersonische tram waren er al langer. Zo werd het schaalmodel in mei op de China Beijing International High-Tech Expo gepresenteerd. Sneller dan verwacht wordt er nu getest met een echte versie. En de verwachtingen zijn veelbelovend. De tram biedt nu plaats aan driehonderd passagiers, maar de bedoeling is dat de uiteindelijke uitvoering 1400 passagiers kan vervoeren. Ook moet het voertuig 800 ton brandstof en 2480 ton CO2-uitstoot per jaar besparen. Bovendien zijn de kosten laag, zo’n zestien procent van de kosten van een metrostation.

Lees ook  Het Amsterdamse IJ over in een kabelbaan?

Geef een reactie