Speelgoedsteentjes van suiker

speelgoed lego duurzaam

Het is een vast onderdeel van het meubilair van bijna elk gezin: dozen vol Lego, vaak overgegaan van generatie op generatie. Maar misschien zijn het binnenkort wel dozen van de Chinese fabrikant BanBao. Die gaat namelijk – eerder dan Lego – biobased speelgoedblokjes produceren. In Nederland nog wel!

De bergen plastic speelgoed die we door de jaren heen verzamelen, zijn vaak niet bepaald duurzaam (uitzonderingen daargelaten). Lego gaat dan wel generaties lang mee – ook duurzaam! – maar maakt zijn blokjes wel nog van aardolie. Duurzame plannen zijn er wel: in 2030 wil de Deense speelgoedgigant in één keer overgaan op duurzame blokjes.

Made in the Netherlands

Concurrent BanBao maakt de stap naar duurzame blokjes al veel eerder: in juli dit jaar komen de eerste blokjes op de markt. Hiervoor werkt het samen met een Nederlands bedrijf in Ter Aar, dat al drie jaar bezig is met de ontwikkeling van biobased bouwblokjes voor BanBao, gemaakt van afval van suikerriet.

Blokje voor blokje

Kinderen zullen er niks van merken: de duurzame blokjes gaan net zo lang mee en zien er net zo kleurrijk uit als de vertrouwde blokjes. De overgang gaat stapsgewijs: in 2017 gaat BanBao 10 miljoen duurzame blokjes produceren van een totale productie van 2,5 miljard blokjes per jaar. Ter vergelijking: Lego verkoopt meer dan 70 miljard blokjes per jaar.

De BanBao-blokjes zijn straks ook in Nederland te koop, via o.a. bol.com, Blokker en Intertoys.

PS: je kind verrassen met duurzaam speelgoed? Je kunt nog t/m woensdag meedoen aan onze winactie met Green Energy Toys op onze Facebookpagina!

Lees ook  Groen dak boven je hoofd

 

 

Geef een reactie