Slimme Chinese stokjes

Chinezenplusstokjes.jpg

Het idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Chinezen krijgen bijna wekelijks voedselschandalen op hun bordje. Misschien herinner je je nog het nieuws van giftige stoffen in Chinees melkpoeder? Een ander schrikbarend voorbeeld: bakken in olie die is weggegooid door Europese slachthuizen. In sommige gevallen gebruiken koks zelfs olie die uit de riolering is gefilterd.

1-aprilgrap

De uitvinding begon als een 1-aprilgrap. Onder het mom van ‘dit zou toch erg handig zijn’ plaatste Baidu een video over deze ‘smart chopsticks’. De positieve respons was zo overweldigend dat de internetgigant tot ontwikkelen overging. Afgelopen woensdag was de presentatie.

Eten meten

De stokjes werken zo: je sluit ze via wifi of bluetooth aan op je computer of smartphone. Terwijl je eet en met je stokjes dus voedsel aanraakt, doet de techniek de rest. Ze onderzoeken de olie waarin het eten gebakken is en checken of er geen vervuilende stoffen in water zitten. Ook meten ze de hoeveelheid zout in het eten. De meetresultaten verschijnen op je computer, smartphone of de Baidu Eye, de toekomstige concurrent van Google Glass.

Baidu blijft bezig

In de toekomst moeten de stokjes niet alleen zout en olie, maar ook andere stoffen als pesticiden kunnen vinden. Daar is Baidu nog druk mee bezig. Wanneer de eetstokjes op de markt komen, is daarom nog niet bekend.

Lees ook  De wereld schoner wassen

Geef een reactie