Slim besparen met douchewaterwarmtewinning

slim-besparen-douche

Nederlanders zijn tegenwoordig best zuinig als het om water gaat. Maar kom niet aan onze warme douche. Daar staan we elke dag negen minuten onder. Dat kost een boel energie. De beste oplossing is natuurlijk korter douchen. Denk je nu ‘grutjes, dat gaat me écht niet lukken!’? Denk dan ook eens ‘douchewaterwarmtewinning’.

Wakker worden onder de warme douche, we kunnen er met zijn allen geen genoeg van krijgen. Nederlanders douchen steeds langer. In 1997 gemiddeld 7,5 minuten, in 2015 al negen. Daarbij spoelen we 51 liter water weg. Elke keer weer.

Door het putje

Het kost een boel energie om al dat water te verwarmen. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden 230 kuub gas voor het dagelijkse douchemomentje. Dat is een vijfde van de totale jaarlijkse gasconsumptie. Laat ze het in Groningen niet horen!

Ingenieuze vinding

Gelukkig is er nu douchewaterwarmtewinning (onthoud dit woord voor wordfeud) en dat werkt zo: gebruikt douchewater stroomt door het putje. Daar komt het terecht in een dubbelwandige buis. Onderweg naar het riool verwarmt het koud leidingwater tot 15 graden. Dit opgewarmde water stroomt voor een deel direct naar de koudwaterkraan van de douche. Overtollig opgewarmd water gaat naar de combiketel.

Warm wakker

Resultaat van dit waterballet is een efficiënter functionerende douche. Doordat het koude water warmer is, hoef je de warme kraan minder ver open te draaien en kan de combiketel minder hard werken. Warm wakker worden onder de douche terwijl je geld bespaart en het milieu ontziet. Twee emmertjes warm water halen, een betalen.

Lees ook  WIN: Bamboe-ondergoed

Meer weten? Milieu Centraal geeft praktische tips over ‘douche-wtw’

Geef een reactie