Sharen is smerig

shutterstock_239423017

Digitaal delen is hartstikke leuk en enorm sociaal – wij doen het zelf ook graag – maar het heeft wel een nadeel. Door al dat sharen, liken, uploaden en streamen jagen we er steeds meer stroom doorheen.

Volgens onderzoekers groeit het dataverkeer maandelijks met vier procent. Dat betekent: meer datacentra en, vooral, meer stroomverbruik. Al die servers moeten immers worden gekoeld. De grootste online stroomslurpers zijn social media, video-on-demand, HD foto’s en video’s (YouTube & pornosites) en gaming- en gokplatforms.

Vieze filmpjes

Voorbeeldje? De filmpjes van videoblogger Enzo Knol trekken zóveel bekijks dat ze evenveel stroom verbruiken als 162.000 Nederlandse huishoudens, zo vogelde Hivos uit. De ontwikkelingsorganisatie onderzocht onlangs het energieverbruik van 23 datacentra in Nederland. De reden daarvoor is dat ons land zich razendsnel ontwikkelt tot een wereldspeler op dat gebied. Zo verwelkomt Noord-Holland een groot datacentrum van Microsoft en rolt Groningen de rode loper uit voor Google.

Wind voor Google

Prachtig nieuws, maar er valt volgens Hivos nog een wereld te winnen. Van de 23 onderzochte datacentra gebruiken er namelijk maar drie duurzame stroom. Google schijnt er ook werk van te maken. Zo gaat het nieuwe datacentrum in Groningen volledig draaien op windenergie.

Zelf kun je trouwens ook iets doen om je dataverbruik te vergroenen. Van je mailbox opruimen tot je server gebruiken als kachel. Of gewoon wat minder Googlen en bepaalde filmpjes kijken. Alle beetjes helpen.

Lees ook  Meeste textiel onnodig in de fik

Geef een reactie