Ragbag: tas voor een betere wereld

ragbag

Een mooie tas scoren én de wereld een beetje beter maken? Kijk niet verder dan Ragbag: stijlvolle tassen van Nederlands design, gemaakt van gerecyclede plastic zakjes, grote theezakken en gerecycled katoen, verzameld en gefabriceerd door ‘ragpickers’ uit India.

Het idee voor Ragbags is afkomstig van Siem Haffmans, die voor een conferentie over duurzaam design in Delhi Anita Ahuja ontmoette. Samen met haar man Shalabh had ze een proces ontworpen om afgedankte plastic zakjes samen te persen tot kleurrijke platen.

Upcycling

Van afval tot kunstwerk, dat is het ultieme upcyclen, vond Siem, die vervolgens ontwerpster Ellen Sillekens vroeg om tassen te ontwerpen van de plastic platen. Zo ontstonden de Ragbags.

Ragpickers

Het bijzonder van de ragbags is dat ze worden gemaakt in samenwerking met de ‘ragpickers’ uit de buitenwijken van Delhi en Calcutta en in een dorpje in Tamil Nadu. Zij verzamelen de basismaterialen zoals plastic tasjes, grote theezakken en katoen op vuilnisbelten. Vervolgens gaan ze aan de slag om er hoogwaardige producten van te maken, zoals tassen, portemonnees en agenda’s.

Eerlijke prijs

Ragbag is een merk dat de tien principes volgt van de World Fair Trade Organization (WFTO). Alle productiepartners zijn lid van het Fair Trade Forum India (FTF-India). Dat betekent dat er een eerlijke prijs wordt betaald voor de producten, zodat de ‘ragpickers’, de mensen in de werkplaats en hun families een goed inkomen hebben.

Meer weten: check de website.

Lees ook  Verantwoorde keuze? Eitje!

Geef een reactie