Portugal leeft vier dagen op groene stroom

Portugal

Goed groen nieuws aan het begin van je weekend: het is Portugal gelukt om vier dagen compleet op groene stroom te leven. Van treinen en ziekenhuizen tot huishoudens en industrieterreinen, alles werd 107 uur lang aangedreven door wind, zon en waterkracht.

Windenergie en waterkracht leverden de meeste energie: elk was verantwoordelijk voor 45% van de in totaal 632,6 gigawattuur gebruikte elektriciteit. De rest kwam uit zonne-energie en een beetje biomassa. Er kwam zelfs zo veel stroom binnen, dat Portugal ook nog eens 153,7 gigawattuur naar het buitenland exporteerde.

Duurzaam is hot

Duurzame energie is een hot topic in Europa. Steeds meer landen doen hun best om zo veel mogelijk groene stroom op te wekken en te gebruiken. Eerder deze week bleken de windturbines en zonnepanelen in Duitsland bijvoorbeeld bijna net zo veel energie te leveren als wat er op dat moment nodig was.

Nederland loopt achter

In Nederland is helaas nog een lesje duurzaamheid nodig. Volgens onderzoeksbureau Eurostat is Nederland − op Frankrijk na − van alle Europese landen het minst ver met de ontwikkeling van duurzame energie. Voorbeeld: in 2014 haalden we nog maar 5,5 procent van de energie uit duurzame bronnen, terwijl dit volgens de Europese richtlijn in 2020 14 procent moet zijn.

Lees ook  Schat, plas jij het licht aan?

Geef een reactie