Oude koelkasten vreten energie

Koelkasten.jpg

5,5 miljoen Nederlandse koelkasten van zeven jaar of ouder zijn hard aan vervanging toe. Niet omdat ze slecht koelen, wel omdat ze veel meer energie vreten de modellen van nu. Die zijn tot wel 60 procent zuiniger, zegt milieuorganisatie Milieu Centraal. Ruilen we alle oude exemplaren in, dan besparen we daarmee net zo veel energie als 300.000 huishoudens in een jaar verbruiken. De kosten van een nieuw exemplaar hebben we er daardoor ook zo uit.

(On)zuinige cijfers

Een paar cijfers: een gemiddelde koelvriescombi van zeven jaar oud gebruikt ongeveer 350 kWh per jaar aan stroom (85 euro). Bij een twintig jaar oud exemplaar is dat zelfs 500 kWh (120 euro)! Ter vergelijking: de superzuinige A+++-koelkasten gebruiken maar 150 kWh per jaar (35 euro).

Koelkastcampagne

Nog lang niet iedereen is van deze koelkastkwestie op de hoogte. Daarom startte Milieu Centraal de campagne ‘Energievreters. Pak ze aan!’. Koop je voor 13 november 2014 een zuinige koelkast, dan maak je kans op teruggave van het aankoopbedrag. Wil je weten of jij ook beter een nieuwe koelkast kunt aanschaffen? Kijk dan voor gratis advies op de site van Milieu Centraal.

Lees ook  India plant 50 miljoen bomen in recordtempo

Geef een reactie