Noorwegen racet naar 100% elektrische auto’s

elektrische auto's

Wéér petje af voor Scandinavië qua duurzaamheid: in Noorwegen is al 37% van de nieuwe auto’s elektrisch. Het land verwacht binnen acht jaar op 100% elektrische auto’s te zitten.

In absolute getallen doen we het in Nederland bijna net zo goed als onze noorderburen. Noorwegen telde afgelopen september als eerste land in Europa 100.000 elektrische auto’s, wij in november als tweede.

Vrijstelling btw elektrische auto’s

Noorwegen verwacht in 2020 al op 400.000 auto’s te zitten. Knappe getallen voor een land met maar 5,2 miljoen inwoners. Dit is onder meer te danken aan gunstige fiscale regels, zoals vrijstelling van de 25% btw op nieuwe auto’s.

De minister denkt dat in 2025 helemaal geen brandstofauto’s meer verkocht worden. Waarschijnlijk zijn elektrische auto’s tegen die tijd economisch aantrekkelijker, maar het land overweegt ook om brandstofauto’s pertinent te verbieden.

Elektrische auto’s wereldwijd booming

Met batterijprijzen die steeds verder zakken en booming verkopen wereldwijd, lijkt de opkomt van elektrische auto’s onomkeerbaar. In 2025 rijden er wereldwijd naar verwachting meer dan 37 miljoen elektrisch auto’s rond. Die zónder subsidie kunnen concurreren qua prijs.

Heb jij al een elektrische auto op de oprit?

Lees ook  Win: eco-friendly hangmat of hangstoel naar keuze!

Geef een reactie