Nederlands duo gaat op de schoonste expeditie ooit

schoonste expeditie ooit

Een Nederlands duo gaat deze winter op de schoonste expeditie ooit naar Antarctica. In een auto van afvalplastic met een aanhanger van zonnepanelen leggen ze 2.300 kilometer af naar het meest zuidelijke puntje ter wereld. Niet geschikt voor koukleumen!

Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde willen met de expeditie Clean2Antarctica laten zien dat afval niet waardeloos, maar waardevól is. Daarom maakten ze hun expeditievoertuig bijna volledig van afvalplastic, behalve de motor.

Eerst scheiden, dan recyclen

De truc is om geen ‘gemengd’ plastic te gebruiken, maar verschillende plasticsoorten goed te scheiden. Dan kun je het plastic veel hoogwaardiger recyclen. Van het afvalplastic zijn printdraden gemaakt die aan 3D-printers zijn gevoerd. Die maakten er zeshoekige ‘plastickristallen’ van: de bouwstenen voor de auto. De ‘Solar Voyager’ is, inclusief twee aanhangers met zonnepanelen, 16 meter lang en weegt 1.500 kilo.

Testritje naar IJsland

Natuurlijk moet er eerst een testrit gemaakt worden; het duo ging onlangs op proefexpeditie naar IJsland. Dat ging goed, maar natuurlijk is ook aan een noodplan is gedacht; mochten de gigantische gele wielen het onderweg begeven, dan kan het koppel kytend verder met een slee-onderstel.

Wanneer begint de expeditie?

Begin december vertrekt het duo vanuit het basiskamp op Antarctica. Half januari 2018 hopen ze het meest zuidelijke punt, 2.300 kilometer (!) verderop, te bereiken. Een maand later keren ze weer om, om in maart/april terug te zijn in Nederland.

Wij gaan de expeditie zeker volgen!

 

Lees ook  Bewust bier van brood

Geef een reactie