Modieuze vuilverklikker

01-nikolasbentel-aerochromics

Zware gevallen uitgezonderd – neem de smog in Beijing – is luchtvervuiling met het blote oog  onzichtbaar.  Een New Yorkse kunstenaar ontwikkelde kleding die van kleur verandert bij verhoogde vervuiling.

De sweaters van Nikolas Bentel worden mooier als de lucht om je heen ongezonder wordt. Loop je door een frisch Alpenlandschap, dan zijn ze vuilgrijs met een vaag patroontje. The magic happens bij een wandeling  door een industriestad, langs de snelweg of in de buurt van een lekke kernreactor. Dan worden ze helderwit met een steeds donkerder wordend, lichtpsychedelisch dessin. Klik op onderstaande foto en zie zelf hoe het shirt verandert!

luchtvervuiling-shirts-bewegend-beeld

Drie vervuilingstruien

Bentel ontwierp drie truien, die elk op een bepaalde soort vervuiling reageren. Een voor fijnstof, een voor CO2 en een voor radioactieve straling. De eerste twee zijn al te koop (o.a. via http://aerochromics.com/) , de laatste binnenkort.

Stevig prijskaartje

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan de kekke sweaters. Voor 500 dollar word je gewaarschuwd voor fijnstof en CO2, voor 625 dollar tegen radioactiviteit. Minder modebewust en/of draagkrachtig? Er zijn verschillende (gratis) apps die je ook informeren over de kwaliteit van de lucht.

Lees ook  Schone energie voor de hele wereld

Geef een reactie