Meelwormen toveren plastic weg

shutterstock_257741320

Meelwormen blijken ware tovenaars: ze breken plastic biologisch af. Dat ontdekten wetenschappers vorige maand. En daarmee zouden die krioelende kruipers weleens dé oplossing voor onze plasticsoep in zee kunnen zijn.

Onderzoekers van Stanford University samen met Chinese collega’s stelden vol verbazing vast dat meelwormen op een biologische manier plastic omzetten in bruikbare stof. De wetenschappers voerden honderd wormen ieder zo’n 35 milligram piepschuim. De ene helft zetten ze om in CO2, de andere helft werd uitgepoept. En die poep is weer bruikbaar voor gewassen.

De bevindingen bieden hoop voor de toekomst. Het leek tot voor kort namelijk onmogelijk om polystyreen, het hoofdbestanddeel van piepschuim, af te breken. De wetenschappers buigen zich nu over het afbreken van polypropyleen, dat bijvoorbeeld in textiel, auto-onderdelen en microbeads zit.

Zeewormen
Dit baanbrekende onderzoek biedt hoop voor de plasticsoep in onze oceanen, een brei aan plasticafval ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal samen. Nu nog op zoek naar een soortgelijk zeediertje dat ook wel een hapje plastic lust.

Lees ook  Mode van de vuilnisbelt

Geef een reactie