Mars-tomaten telen met urine

tomaten telen op mars

Tomaten telen met urine – pardon?! Ja, echt. Volgens een Duits ruimtevaartcentrum kunnen we tomaten kweken op Mars met urine.

Wie de film The Martian heeft gezien, zag Matt Damon al aardappelen verbouwen op Mars met zijn ‘eigen’ mest. Die theorie is nu getest door NASA, met positief resultaat: aardappelen groeien prima op Mars-grond.

Tomaten telen op Mars

Ook Duitsland is aan het testen geslagen, maar dan met tomaatteelt. Urine is hiervoor schijnbaar ideaal, want dat bevat een aantal belangrijke meststoffen. De urine moet wel gefilterd en voorbewerkt worden, maar in combinatie met ijzer en calcium uit lavastenen zouden de Mars-tomaten kunnen groeien als kool.

Maar waarom?

Wat hebben we er eigenlijk aan, groenten telen op Mars? Twee redenen. Eén: als in de toekomst meer ruimtemissies, of zelfs toeristen, naar Mars gaan, dan is lokale voedselvoorziening wel praktisch. Twee: ook op aarde moeten we door klimaatverandering onder steeds extremere omstandigheden groenten kweken. Dat groenten zelfs op Mars kunnen groeien, is ook veelbelovend voor onze eigen planeet.

Het Duitse team denkt wel dat de Mars-tomaat iets anders zal smaken dan we gewend zijn… Hmm, mogen we eerst even proeven?

 

Lees ook  Eten uit de stadstuin: schoon of smerig?

Geef een reactie