Laat het zweet maar stromen

Zweet.jpg

De zweetsensor is een toevallige uitvinding van een aantal Amerikaanse onderzoekers. Eigenlijk waren ze op naar een manier om lactaat te meten. Lactaat is het eindproduct van suikerverbranding in je lichaam en zit onder meer in zweet. Hoe heftiger je sport, hoe meer lactaat je lichaam produceert. Toen de onderzoekers doorkregen dat er bij het meten van lactaat energie vrijkomt, kwamen ze op het idee van deze sensor.

Tijdelijke tattoo

Het apparaatje ziet er behoorlijk flashy uit: het is een tijdelijke tatoeage van 1 bij 2 centimeter die je tijdens het sporten op je huid plakt. Op de sensor zitten enzymen die elektronen uit het lactaat van je zweet filteren. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een speciaal ontworpen biobatterij.

Watt?

De maximale hoeveelheid stroom die je in een half uur met zweet kunt opwekken is 70 microwatt per vierkante centimeter huid. In totaal heeft een mens gemiddeld een huidoppervlak van 1,7 vierkante meter. Als je je hele lijf met sensors bedekt, is dat dus goed voor 1,19 watt per half uur. Niet zo heel veel, als je bedenkt dat een koffiezetapparaat bijvoorbeeld 1000 watt verbruikt.

Energiek

De wetenschappers zoeken nog naar manieren om de zweetsensor efficiƫnter te maken. Met een beetje geluk zou het dus zomaar kunnen dat je binnenkort je hartslagmeter of horloge tijdens het hardlopen zelf van stroom voorziet. Het toppunt van energiek bezig zijn!

Lees ook  Witte wijn van groene boer

Geef een reactie