LA verft het asfalt voor verkoeling

LA verft asfalt

In de zomer kan het in Los Angeles bloedjeheet zijn. Dagen met 40 graden zijn geen uitzondering. De vele kilometers hitte-absorberend asfalt helpen niet bepaald mee. Daar heeft de stad nu iets op gevonden: de straten lichtgrijs verven.

Als het buiten heet is, draait binnen de airconditioning op volle toeren. Lekker voor binnen, maar buiten wordt het zo nóg warmer. Alle kantoorgebouwen met airconditioning blazen namelijk extra hitte naar buiten, waar door hitte-eilanden in de stad ontstaan.

Asfalt 7 graden koeler

De stad is nu aan het experimenteren met een oplossing: het lichtgrijs verven van het asfalt. Gewoon zwart asfalt absorbeert tot 95% zonlicht, terwijl lichtgrijs asfalt zonlicht juist reflecteert. Eén laagje grijze verf kan de grondtemperatuur maar liefst 7 graden verlagen.

Energiebesparing

Als het buiten koeler is, hoeft de airconditioning binnen minder hard te loeien. En daardoor wordt het buiten óók weer koeler. Dat dit een hoop energie en CO2 bespaart, moge duidelijk zijn!

Kleine kanttekening: de verf zelf is weer niet zo duurzaam. De universiteit onderzoekt nog of de milieuvoordelen opwegen tegen de nadelen.

 

 

Lees ook  Check! Hoe duurzaam is jouw vakantie?

Geef een reactie