Kou uit de tropen

shutterstock_440615905

Het klinkt paradoxaal, maar tropische oceanen kunnen de hele wereld van warmte én koude voorzien. De Delftse start-up Bluerise richt zich op de winning van schone energie uit de oceaan, met eerste concrete projecten in Curaçao en Jamaica.

Medeoprichter van de start-up, Remi Blokker, vertelt in Trouw: “Uit de bovenste zeelaag, waar toeristen graag in dobberen, gaan we warmte halen. Door met het warme water, zeker een graadje of 25 Celcius, ammoniak te laten verdampen gaat een generator draaien. Die maakt stroom. Verder haalt Bluerise, van kilometers diepte, ook ijskoud water omhoog. Bruikbaar voor directe koeling van huizen en gebouwen, via buizen. Dit maakt stroomslurpende airco’s overbodig.”

De aanleg van de projecten op Curaçao en Jamaica moet komend jaar starten, zodat ze in 2019 draaien. De aanleg moet natuurlijk secuur gebeuren, zodat er geen koraal wordt geraakt. Daarna kan de oceaanenergie 24 uur per dag draaien, vrijwel zonder effect van seizoenswisselingen. Blokker: “Heel anders dus dan bij andere soorten schone energie zoals wind en zon.”

 

Lees ook  Duurzame leenkleding voor kleine kids

Geef een reactie