Help, de koffie sterft uit!

koffie sterft uit

Het oude, vertrouwde bakkie troost wordt met uitsterven bedreigd. Nieuw Australisch onderzoek voorspelt dat er in 2080 wellicht geen koffie meer te koop is op de wereld.

Klimaatveranderingen zoals harde regen en de opwarming van de aarde maken het boeren steeds moeilijker om koffie te verbouwen. Volgens onderzoekers van The Climate Institute verzieken ook snel verspreidende insecten, zoals de koffiebesboorder (een snuitkever), steeds meer oogsten.

Drama door droogte

De dramatische gevolgen voor het zwarte goud tekenen zich nu al af. In de Braziliaanse koffieregio Minas Gerais daalde de productie met dertig procent vanwege droogte. In 2050 kunnen we, volgens de voorspellingen, de helft van alle koffieplantages afschrijven.

2,25 miljard bakkies per dag

Dat is vooral een schok voor kleine boeren in ontwikkelingslanden. Zij zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de koffieproductie en zorgen ervoor dat de wereldbevolking per dag 2,25 miljard ‘bakkies pleur’ wegtikt. Naast boeren, fans en milieuclubs maken ook grote ketens zoals Starbucks en Lavazza zich zorgen.

Eerlijke prijzen

Toch is de situatie volgens het onderzoek niet helemaal hopeloos. Wanneer de CO2-uitstoot omlaag gaat en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 tot 2 graden Celsius, maakt dit al een groot verschil. Ook het kopen van Fair Tradekoffie kan helpen. Boeren krijgen dan eerlijke prijzen voor hun productie waardoor ze geld hebben om hun bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Lees ook  Alle hens aan dek voor het klimaat

Geef een reactie