Hyperloop brengt je met 1.200 km/u naar je werk

Hyperloop Delft

De Hyperloop is een capsule die in een vacuümtunnel met 1.200 kilometer per uur kan reizen. Inderdaad: zoals de buizenpost van vroeger. TU Delft won gisteren de eerste prijs voor haar prototype in een wedstrijd op initiatief van – het zal eens niet – Elon Musk.

Hyperloop is het nieuwste breinkind – ja wéér een – van Elon Musk, de man achter Tesla. En achter het pannendak van zonnecellen. Oh ja, en achter de grootste batterijfabriek ter wereld. Net als deze voorbeelden is ook de hyperloop superduurzaam: reizen door een vacuüm kost bijna geen energie. En het is supersnel, waardoor het kan concurreren met vervuilende luchtvaart. Je kunt in Amsterdam wonen en in Parijs werken; je bent er in een halfuur.

Hyperloop-race

Omdat Musk zelf geen tijd had om zijn idee uit te werken, daagde hij technische universiteiten wereldwijd uit om met een ontwerp te komen. Gisteren kwam de TU Delft in Los Angeles als winnaar uit de bus met het beste ontwerp. Alleen qua snelheid troefde een Duits design de TU Delft af, wiens hyperloop 1 kilometer per uur sneller was.

Hoe werkt het?

De Hyperloop van de TU Delft werkt met magneten die zorgen dat de capsule gaat zweven. Doordat er ook nog eens geen luchtweerstand is, kan de capsule een snelheid van 1.200 kilometer per uur bereiken. Andere teams lieten de capsule zweven met behulp van lucht, wat meer energie kost.

En nu?

De teams gaan de hyperloops verder ontwikkelen, om in 2018 opnieuw de strijd met elkaar aan te gaan. Het duurt naar verwachting nog zeker tien jaar voor wij een retourtje Parijs met de hyperloop kunnen kopen.

Lees ook  100% duurzaam met 100 van deze batterijfabrieken

 

Foto: Delft Hyperloop

Geef een reactie