Hoogvlieger op zonne-energie

vliegtuig zonne-energie stratosfeer

Een stel hoogvliegers uit Zwitserland wil met een vliegtuig op zonne-energie naar een hoogte van 25 kilometer vliegen. Het doel: laten zien dat we met technologie minstens zo ver én verder kunnen komen dan met fossiele brandstoffen.

Op 25 kilometer hoogte zit je al in de stratosfeer. Dit is de laag van de dampkring die de ozonlaag bevat. Dat brengt speciale uitdagingen met zich mee voor het zonnevliegtuig: het opladen van de accu’s, het trotseren van lage temperaturen van -70 graden Celcius en een lage luchtdruk. De piloot moet daarom bijvoorbeeld een ruimtepak aan.

What’s next?

Het vliegtuig weegt 450 kilo en is uitgerust met 22 vierkante meter zonnecellen. Als het lukt, dan zijn commerciële vliegtuigen op zonne-energie misschien niet ver weg meer. Of drones op zonne-energie die ruimtefoto’s maken. Al stopte Google onlangs nog met het ontwikkelen van drones op zonne-energie voor het verspreiden van internet, omdat het meer kansen ziet in helium-luchtballonnen.

Rondje om de wereld op zonne-energie

Het is de eerste keer dat een zonnevliegtuig naar de stratosfeer vliegt, maar vorig jaar al vloog een vliegtuig een rondje om de wereld op 100% zonne-energie. Ook Elon Musk schijnt interesse te hebben in het ontwikkelen van zonnevliegtuigen. En alles wat Musk aanraakt…

 

Lees ook  Per direct gezocht: 500 bioboeren

Geef een reactie