Hoe help je het milieu als je lege batterijen inlevert?

lege batterijen

Lever jij je lege batterijen in? Het is goed voor het milieu, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar waaróm eigenlijk?

In lege batterijen zitten recyclebare stoffen, zoals nikkel, lood, zink en mangaan. Deze metalen zijn opnieuw te gebruiken in bijvoorbeeld fietsen of brilmonturen, maar ook in windmolens en zonnecellen.

Metaaltekort

Voor de ontwikkeling van windmolens en zonnecellen zijn enorme hoeveelheden metaal nodig, maar in Europa is een metaaltekort. Mijnen hebben we namelijk niet, en buitenlandse mijnen raken uitgeput.

Urban mine

We hebben misschien geen échte mijn, maar stiekem is er meer metaal in onze omgeving aanwezig dan je denkt. Verstopt in ons afval: afgedankte computers, koelkasten, iPad’s, elektrische auto’s, smartphones. In één kilo smartphones zit meer goud dan in een kilo gouderts. Die voorraad aan metalen in onze directe omgeving noemen we de ‘urban mine’. Om die mijn aan te boren, is wel jouw hulp nodig. Het inleveren van lege batterijen en afgedankte elektrische apparaten bij inleverpunten is hier een belangrijk onderdeel van!

Minder energie

Als we met ‘urban mining’ die metalen verzamelen en recyclen, hoeven we minder nieuwe (schaarse!) grondstoffen te winnen uit de natuur. Het winnen van nieuwe stoffen kost meer energie dan recyclen. Met urban mining besparen we dus energie én zorgen we dat de natuur niet uitgeput raakt. Zo beschermen we de natuur voor de generaties na ons.

Batterijen en telefoon inleveren

Nederland is een van de koplopers in Europa op het gebied van urban mining. Help mee en lever jouw lege batterijen ook in!

Lees ook  Appie betreedt booming biostraat

Geef een reactie