H&M deelt geld uit voor duurzaamheid (en jij mag kiezen aan wie!)

duurzaamheid

Een jurk gemaakt met koeienmest, druivenleer of zonne-energie? Het zijn duurzame concepten uit H&M’s jaarlijkse innovatiewedstrijd. Jij kunt meebeslissen hoe 1 miljoen euro aan prijzengeld onder de vijf finalisten verdeeld wordt.

Om de wereld te verbeteren, zijn baanbrekende ideeën nodig. Met de Global Change Award beloont H&M foundation elk jaar initiatieven die de overgang naar een circulaire mode-industrie te versnellen. De buit: 1 miljoen euro!

H&M heeft een top 5 geselecteerd uit 2.883 inzendingen. Jíj mag meebeslissen hoe het geld onder deze 5 verdeeld wordt. Het populairste idee wint 300.000 euro. De runner-up neemt 250.000 euro mee naar huis. Nummer 3, 4 en 5 krijgen ieder 150.000 euro.

 1. Mode van mest

  Een jurk van mest klinkt niet meteen aantrekkelijk. Toch wil een van de finalisten het tegendeel bewijzen en mest als grondstof gebruiken voor mode. Mest bevat namelijk cellulose en dat kan dienen als grondstof voor textiel. Bijdrage aan het milieu: minder uitstoot van methaan en verontreiniging van grond en water.

 1. Denim verft denim

  Het verven van onze geliefde jeans kost een hoop water, energie en vervuilend verfafval. Daar heeft dit project iets op gevonden: het gebruiken van oude jeans! Deze kunnen afgebroken worden tot kleurpoeder om nieuwe jeans te verven. Minder water, minder energie en minder verfafval. En onze oude jeans krijgen zo een tweede leven.

 1. Druivenleer

  Wie had dat gedacht: van druiven kun je niet alleen wijn maken, maar ook leer. De bedenkers make plantaardig leer van druivenschillen en -stengels. Voor de productie is in tegenstelling tot dierenleer geen olie meer nodig. Dier- én milieuvriendelijk dus. De schillen en stengels worden normaal verbrand als afval, dus voor ons glaasje wijn hoeven we niet te vrezen.

 1. Zonne-textiel

  Veel stoffen zoals nylon zijn met olie geproduceerd; energie-intensief én het zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Dit idee maakt nylon van water, plantenafval, zonne-energie én het bindt broeikasgassen. Weer een stap op weg naar een energieneutrale wereld. Aan de stof zul je niks merken, die voelt precies hetzelfde aan.

 1. Digitale draad

  Lastig bij het recyclen van textiel is dat we vaak niet weten waar kleding precies van is gemaakt. Dit project heeft een ‘digitale tag’ ontwikkeld die deze informatie bevat en die als draad in een kledingstuk kan worden verweven. Zo kan de recyclepartij van elk kledingstuk traceren welke stoffen het bevat.

Wie is jouw favoriet? Stem mee! Op 5 april maakt H&M de verdeling van het geldbedrag bekend.

Lees ook  De superbatterij komt eraan!

Geef een reactie