Groen poepen

WC-papier.JPG

Van koeienpoep is bekend dat het niet veel goeds doet voor het milieu. De anderhalf miljard koeien op onze aardbol zijn verantwoordelijk voor maar liefst 18 procent van de broeikasgassen. Koeienpoep- en scheten produceren een derde van het methaangas ter wereld. Dankzij methaan warmt de aarde nog sneller op dan door CO2. Mensenpoep is milieuvriendelijker, maar aan onze toiletgewoontes valt best iets te verbeteren

Schuurpapier

Een mens gaat gemiddeld zes keer per dag naar het toilet voor een kleine of grote boodschap. Een huishouden doet zo’n vijf dagen met een rol. Dat komt neer op 14,3 kilo wc-papier per Nederlander per jaar. De ecologisch wc-rol misstaat dus niet in het kleinste kamertje. Huiver niet, de tijd van schuurpapier is allang voorbij.

Een spoelbeurt kost zes tot negen liter drinkwater. Best wel zonde. De meeste wc’s hebben gelukkig een stopknop. Mocht je niet zo’n modern toilet hebben, dan is de Save a Flush iets voor jou. Een goedkoop zakje vol kristallen die water absorberen. Op die manier verkleint hij de inhoud van je spoelbak, waardoor je een liter per doortreksessie bespaart. Een baksteen of een met water gevuld colaflesje volstaat ook.

Regenwater

Wil je het rigoureuzer aanpakken? Gebruik regenwater! Het enige dat je nodig hebt, is een regenton en een toevoer. Dat kost je ongeveer vijfduizend euro. Omdat drinkwater in Nederland relatief goedkoop is, duurt het even voordat je die investering hebt terugverdiend. Maar je bent dan wel zeer duurzaam bezig. Drinkwater winnen kost namelijk veel energie en zorgt dus voor extra CO2-uitstoot. Je bespaart zo’n 13.000 liter per persoon per jaar.

Lees ook  Win: kruidentuintje!

Om je stoelgang helemaal groen te maken, kies je voor schone schoonmaakmiddelen. Les één luidt: Maak het toilet regelmatig schoon. Dan heb je minder agressieve middelen nodig voor aangekoekt vuil. Kalkverwijderaars bevatten vaak milieubelastende zuren, dus gebruik liever azijn (maar niet tegelijk met zeep).

Geef een reactie