Fysieke energie wordt stroom voor mobiel

zelf_energie_opwekken

Zelf energie opwekken door simpelweg een wandeling te maken? Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison ontwikkelen een technologie waarbij mechanische energie door menselijke beweging wordt opgeslagen en omgezet in elektrische energie voor apparaten.

Wanneer je een wandeling maakt, produceer je behoorlijk wat energie. Dat loopt al snel op tot 10 watt per voet. Meer dan voldoende om een gemiddeld mobiel apparaat op te laden. Zo heeft een smartphone maar 2 watt nodig om op te laden. Zonde dus om die menselijke warmte verloren te laten gaan.

Elektrische lading
Het inspireerde de wetenschappers onderzoek te doen naar vormen om deze menselijke energie om te zetten. Ze ontwikkelden een mechanisme dat in de toekomst in de zool van je schoen kan worden geplaatst. Dit bestaat uit twee platte zolen die worden gescheiden door een ruimte die is gevuld met een vloeistof. Door de druk wordt het vloeistof door de minuscule gaatjes in de onderste plaat geperst. Daardoor ontstaan bubbeltjes. Door de snelheid en de herhaling van het lopen barsten en groeien de belletjes voortdurend. Daardoor wordt de vloeistof heen en weer geduwd en dat zorgt voor elektrische lading. Een handige én milieuvriendelijke oplossing.

Mooie oplossing
De verwachting is dat deze technologie ook goed kan worden gebruikt in het leger. Soldaten hebben namelijk vaak zware accu’s mee voor radio’s en gps-apparaten. Dat is dat niet meer nodig. Maar ook voor ontwikkelingslanden is dit een mooie en goedkope oplossing om in de energiebehoefte te voorzien.

Bron: UW Madison College of Engineering

Lees ook  Doorbraak: batterij van afval

Geef een reactie