Fietsenland on the move

shutterstock_119927185.jpg

Papieren ros

In Israel rijden sinds kort fietsen van karton. Het frame, de wielen, de handvaten en het zadel worden allemaal gemaakt van gerecycled papier. Onze vraag: hoe lang zou zo’n papieren fiets meegaan? Volgens de bedenker en maker van deze eco fiets heel lang. Het materiaal zou zelfs sterker zijn dan koolstofvezel. Dit rijwiel weegt slechts 9 kilo en kan tot wel 220 kilo dragen. Omdat de fiets maar zo’n 12 dollar kost om te maken, is het ideaal voor arme landen. Maar ook voor ons eigen land zien we marktkansen. Aangezien onze stadsfietsen niet erg lang bij de rechtmatige eigenaar blijven, is zo’n spotgoedkope papieren ros een mooi alternatief voor onze dure stalen rossen.

Mobiel op auto’s

In Spanje wordt momenteel gewerkt aan een fiets van gerecyclede auto’s. Slim bedacht! Er wordt zo veel mogelijk van de sloopauto’s verwerkt in de nieuwe fiets. Dat maakt elk Bicycled exemplaar uniek. Zo wordt het frame gemaakt van het metaal van oude wagens. De oude distributieriem vormt de fietsketting. Als verlichting worden de oude knipperlichten ingezet en de leren bekleding doet dienst als basis voor het zadel en de handvaten.

Nog meer bronnen

Naast auto’s en papier blijkt ook het milieuvriendelijke bamboo populair. Kijk maar eens op Calfee Design en Bamboosero. Je kunt natuurlijk ook allerlei onnodige zaken weglaten uit het ontwerp. Dat maakt het product waarschijnlijk ook wat meer eco-friendly. Het minimalisme is de gedachte achter de Vanmoof, de Nederlandse no-nonsense fiets die internationaal furore maakt. Wie weet wat nog meer volgt? Wij zijn benieuwd welke nieuwe ontwikkelingen we over een paar maanden kunnen tonen…

Lees ook  Treinen op 100% windenergie

Geef een reactie