‘Fair trade doet meer kwaad dan goed’

Fair-Trade.JPG

Deze uitspraak doet het duo in Foreign Affairs, een invloedrijk Amerikaans tijdschrift. Amrita Narlikar is docent politieke economie aan Cambridge University en Dan Kim is onderzoeker aan diezelfde universiteit. Beide werken voor het Centre for Rising Powers aan Cambridge.

Eerlijke handel

“Fair trade doet meer kwaad dan goed”, stellen ze. “De Westerse consumenten krijgen er een goed gevoel van, maar de productie ervan zorgt niet voor duurzame oplossingen voor arme boeren”, aldus Narlikar en Kim.

Eerlijke handel is goed, maar in hun ogen is fair trade uitgegroeid tot een vorm van protectionisme. “Boeren in ontwikkelingslanden kunnen bijna niet opereren op de Westerse markten, vanwege de landbouwsubsidies in de Verenigde Staten en de Europese Unie”.

Afschaffen maar!

Boeren die niet samenwerken met fair trade-organisaties hebben te kampen met lagere inkomsten. Deelnemen aan fair trade is dus financieel interessant, maar is ook een verkapte landbouwsubsidie geworden. Het advies van de twee Amerikaanse wetenschappers? “Afschaffen van alle soorten landbouwsubsidie. Pas dan krijg je eerlijke handel.”

Beeld: vicspacewalker / Shutterstock.com

Lees ook  Met andermans schuitje varen

Geef een reactie