Elektrische auto’s trekken sprintje in Noorwegen

elektrische_auto

Elektrische en hybride auto’s in Noorwegen zijn booming. De verkoop van deze voertuigen is de afgelopen maand enorm toegenomen waardoor twee op de drie automobilisten nu groen rijdt. Reden voor dit succes? De overheid maakt de koop van deze auto’s aantrekkelijk.

Elektrische voertuigen gaan in Noorwegen spreekwoordelijk als zoete broodjes over de toonbank. Een van de redenen is dat de overheid het wel heel verleidelijk maakt om zo’n auto te kopen én rijden. Zo hoeven bestuurders van een elektrische auto geen btw en wegenbelasting te betalen. En wil je parkeren met je elektrische auto in Noorwegen? Dan kan dat gratis. Evenals opladen. Ook voor bijvoorbeeld tolwegen of de veerpont hoef je met je elektrische auto niet te betalen. O ja, busbanen? In Noorwegen zoef je er met je elektrische auto’s gewoon overheen.

Ook opmars in Nederland

Ook diverse steden in Noorwegen helpen afzonderlijk het milieu nog een handje. Zo is het verboden om in het centrum van Oslo met je personenauto te parkeren. Overigens is Noorwegen niet alleen in de strijd voor groenere auto’s. Inmiddels zijn ook in Nederland dergelijke initiatieven gaande en is zo’n tien procent van de voertuigen nu elektrisch.

Wij vroegen ons af: heb jij al een elektrische of hybride auto?

Lees ook  Consument niet te porren voor elektrische auto

Geef een reactie