Elektrisch varen is booming!

elektrisch varen

Elektrisch rijden is in opkomst, maar op het water gaat de overgang naar stille en schone elektrische motoren nóg veel sneller. Op steeds meer toeristische vaarroutes mag je zelfs alleen nog maar met die stille boten komen.

Volgens het platform Elektrisch Varen glijdt al ruim drie procent van alle pleziervaartuigen door het Nederlandse water met alleen een accu als krachtbron. Even ter vergelijking: dat percentage is drie keer hoger dan bij auto’s.

Gemeenten weren lawaai

Elektrische boten hebben een aantal hele grote voordelen. Ze zijn natuurlijk schoner, maar vooral stiller. En dat wordt alsmaar belangrijker. Steeds meer gemeenten weren lawaaiige scheepvaart. Bovendien worden elektrische boten steeds goedkoper en kun je er ook lang mee varen: op niet al te hoge snelheid zo’n zeven tot acht uur. Bovendien zijn er oplaadpalen genoeg.

Steeds meer routes

Op een aantal mooie vaarroutes mag je tegenwoordig alleen nog maar met stille elektrische boten varen. Zoals bijvoorbeeld tussen Heeg en Oudega in Friesland. In die provincie komen er binnenkort  drie stille vaarroutes bij.

 

Lees ook  Nooit meer glibberen op glad ijs

Geef een reactie