Eerste elektrische binnenvaartschip

portliner[1]

Vanaf augustus dit jaar kun je ze zien varen: de eerste ‘Tesla-schepen’ van Nederlandse makelij. Dit technische hoogstandje is een belangrijke stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot. In de toekomst kunnen ze zelfs zonder bemanning varen.

De binnenvaart is een belangrijk alternatief voor vrachtvervoer over de weg. In het kleinste schip past de lading van zo’n 14 vrachtauto’s. In het grootste binnenvaartschip passen maar liefst 660 vrachtauto’s. En op de rivieren en kanalen kan het vrachtverkeer nog groeien zónder dat er files ontstaan.

Scheepvaart loopt achter
Nu zijn de schepen nog niet zo vervuilend als het wegverkeer: ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar de scheepvaart loopt achter als het gaan om verduurzamen. Als er niks verandert, kan dat aandeel in 2050 oplopen tot 17 procent.

‘Zelfvarende’ schepen
Werk aan de winkel, dacht Ton van Meegen. Samen met de onderneming Port-Liner bouwt hij de komende jaren 11 elektrische binnenvaartschepen. De kleine kunnen 15 uur varen op een batterij, de grote 35 uur. Bovendien kunnen ze in de toekomst ook zonder bemanning varen.

Ook op waterstof
Het duurzaam maken van de scheepvaart is een uitdaging, want schepen gaan 50 tot 70 jaar mee en worden niet snel vervangen. Daarom onderzoekt Van Meegen ook hoe je bestaande schepen kunt ombouwen. Hij verwacht overigens niet dat alle schepen straks elektrisch worden en denkt dat een deel op waterstof gaat varen.

Bron: Bureau voorlichting binnenvaart

Lees ook  Fietsen 2.0

Geef een reactie