Duurzaam het nieuwe jaar inluiden

shutterstock_772919821

Door vuurwerk is de concentratie fijnstof in de lucht in de eerste twee uur van het nieuwe jaar maar liefst 40 keer zo hoog als normaal. Toch hoort vuurwerk voor veel mensen onlosmakelijk bij oud en nieuw. Wat te doen?

Fijnstof in de lucht en zware metalen in bodem en water: een schoon begin van het nieuwe jaar is het afsteken van vuurwerk niet. Reden voor Milieucentraal om tips op te stellen hoe we de vervuiling kunnen beperken:

  1. Knalvuurwerk bestaat vooral uit buskruit. Siervuurwerk bevat daarnaast ook zware metalen. Hierdoor geeft siervuurwerk meer schadelijke uitstoot dan knalvuurwerk.
  2. In illegaal vuurwerk kunnen zeer schadelijke stoffen zitten, zoals cadmium en perchloraat. Daarom is illegaal vuurwerk gevaarlijker en schadelijker voor het milieu.
  3. Elk jaar zijn er meer dan 800 vrachtauto’s nodig om vuurwerkafval op te ruimen. Dat afval is hoofdzakelijk karton en papier, met de nodige onverbrande zware metalen erin. Het is belangrijk dat al het afval snel wordt opgeruimd, zodat de metaalresten niet kunnen uitspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. Vuurwerkresten kunnen bij het huishoudelijk afval.

Een gelukkig en schoon nieuwjaar!

 

 

Lees ook  Coole caravan

Geef een reactie