Duurzaam dieet: eet een frikandel

duurzaam dieet frikandel

Mensen die houden van frikandellen én het milieu kunnen gerust zijn: een frikandel eten is best duurzaam, zegt hoogleraar Peter Koolmees tegen de Volkskrant. Het restvlees waarvan ze gemaakt zijn, zou anders in het afval belanden.

Frikandellen, maar ook knakworsten, diepvrieshamburgers en slavinken, zijn gemaakt van ‘seperatorvlees’. Dit is het restvlees dat van botten geperst wordt nadat de ‘betere’ stukken vlees zijn verwijderd. De machines die we hier in Nederland voor gebruiken zijn kennelijk state-of-the-art: ze leveren wekelijks miljoenen kilo’s restvlees op.

Frikandel duurzaam?

“Met separatorvlees geef je botrestanten die eerder naar de destructor gingen meerwaarde”, zegt hoogleraar Peter Koolmees. “Door snacks te eten, draag je bij aan het volledig verwerken van slachtdieren en kun je dus stellen dat je duurzaam bezig bent.”

Glaasje melk? Neem een frikandel

Nóg een reden om een frikandel te eten volgens Koolmees: het is goed voor je calciumgehalte. Door de hoge druk waarmee het vlees van botten geperst wordt, komen soms kleine botdeeltjes mee. Niet ongezond, maar juist goed voor je calcium en ijzergehalte, aldus Koolmees.

Natuurlijk kun je hier van alles van vinden (restvlees eten stimuleert nog steeds de vleesindustrie), maar een duurzaam nieuwtje over de frikandel vonden wij het delen waard.

Meer lezen? Check het artikel op Volkskrant.nl.

Lees ook  Wij hartje groene chocopasta

Geef een reactie