Deelfiets doet intrede: is de eigen fiets straks verleden tijd?

deelfiets

In Rotterdam en Amsterdam kun je vanaf nu de stad doorkruisen per deelfiets. Het grote verschil met de OV-fiets: deelfietsen hoef je niet naar een vaste stallingsplek te brengen, maar mag je overal achterlaten. Zouden we straks onze geliefde eigen fiets de deur uit doen en alleen nog deelfietsen?

Gemiddeld hebben we in Nederland 1,3 fietsen per persoon. Daarnaast kunnen we nu óók nog gebruikmaken van deelfietsen: in Rotterdam van oBike, in Amsterdam van FlickBike. Het idee is hetzelfde: via een app vind je een fiets in de buurt. Eenmaal op bestemming laat je de fiets achter in een willekeurig fietsenrek en vergrendel je de fiets via de app.

Wat kost dat?

In Rotterdam betaal je € 0,50 per halfuur, in Amsterdam € 1 per halfuur. oBike in Rotterdam vraagt wel een borg van €79, die je terugkrijgt bij opzegging van je account. In Amsterdam betaal je geen borg, maar bij verlies krijg je wel een boete van €250.

Deelfiets: hot or not?

Zou de deelfiets het succes van deelauto’s gaan evenaren? Voor dagelijks en intensief gebruik lijkt de deelfiets wat duur ten opzichte van een eigen fiets. Maar als je eens een andere stad bezoekt, wél heel handig. Wat vind jij: hot or not?

 

Foto: FlickBike

Lees ook  Win: duurzaam jasje voor je smartphone

Geef een reactie