CO2-opslag in basalt groot succes

basalt co2

CO2 opslaan in de grond moeilijk? Wetenschappers in IJsland hebben een nieuwe manier ontwikkeld die heel goed schijnt te werken. Ze pompten CO2-gas in een laag basalt, op 400 tot 800 meter diepte, waar het gas binnen twee jaar neersloeg als een vaste stof.  

CO2 wordt op dit moment al opgeslagen in lege olie- en gasvelden, diep onder de grond. Zo voorkomen we dat dit broeikasgas in de atmosfeer komt en een bijdrage levert aan klimaatverandering.

Gas wordt vaste stof

Het probleem met dat systeem is echter dat CO2 ook diep onder de grond een gas blijft, dat kan weglekken. Amerikaanse en Europese wetenschappers probeerden in IJsland daarom een nieuwe methode uit. Ze pompten CO2 in een poreuze basaltlaag op 400 tot 800 meter diepte onder de grond. Dit gesteente zit vol stoffen die makkelijk chemische verbindingen maakt met CO2, zoals calcium, magnesium en ijzer. Dit zorgt ervoor dat de CO2 neerslaat als een vaste stof: carbonaat.

Meer plekken op de wereld

We zijn twee jaar later en het experiment blijkt een succes! Ruim 95 procent van het CO2 gas is veranderd in vaste stof, die dus niet meer de atmosfeer in kan. Goed nieuws, want op heel veel plekken in de wereld zijn er van die poreuze basaltlagen onder de grond.

 

Lees ook  Afvaletende haai in Rotterdam

Geef een reactie