Check! Hoe duurzaam is jouw vakantie?

vakantie

Vliegtuig, trein, bus, auto, met welk vervoermiddel ga jij het liefst op vakantie? En in welke accommodatie verblijf je het liefst? En kies je daarbij voor de meest duurzame optie? Reisbrancheorganisatie ANVR ontwikkelt nu samen met NHTV een calculator die jouw vakantievoetafdruk kan berekenen.

De tool kan vanaf het najaar worden gebruikt door touroperators. Die kunnen je dan inzicht geven in de CO2-uitstoot van jouw totale vakantie. Zo wordt gekeken naar het vervoersmiddel dat je gebruikt. Maar ook de accommodatie waar je verblijft wordt meegenomen. Een tent is nu eenmaal wat groener dan een luxe appartement, maar ook binnen dat segment kun je kiezen voor duurzame of minder duurzame opties. Tot slot wordt ook de CO2-uitstoot van het land waar je naartoe gaat meegenomen.

Er zijn al meer tools op de markt om de CO2-uitstoot van je vakantie te bereken. Het bleef alleen lastig om de hoeveelheid brandstof bij vliegtuigmaatschappijen te achterhalen. ANVR en NHTV hebben echter de beschikking over betrouwbare brandstofcijfers waardoor de tool een goed inzicht geeft in jouw vakantievoetafdruk.  De bedoeling is dat de calculator in het najaar aan websites en brochures wordt toegevoegd.

Lees ook  Wijnen om te zoenen!

Geef een reactie