Brood van bier

brouwbrood

Brood gemaakt van restjes bier? De jonge ondernemers van de Amsterdamse start-up Brouwbrood zagen bruikbare bierresten in de afvalbak verdwijnen en gunden deze een tweede leven. Samen met een brouwerij en bakkerij maken ze er nu duurzame bierbroden van.

Het geheim van het bierbrood, of ‘brouwbrood’ zoals de start-up het noemt, is het ingrediënt bierborstel. Dit is het restproduct van granen dat ontstaat bij het brouwen van bier. Het beslag van het brouwbrood bestaat voor 25% uit dit restafval bierborstel en voor 75% uit volkoren meel. Daarmee heeft het granen restafval een bestemming en de bakker gebruikt 25% minder meel.

Minder suiker, meer vezels

Het brood is duurzaam, maar ook gezond! Bierborstel bevat namelijk minder suiker en meer vezels dan het gebruikelijke broodmeel. Ook zitten er geen conserveringsmiddelen in. Kijk overigens niet raar op als het brood elke keer net even een tikkeltje anders smaakt. De bierbrouwer brouwt wekelijks een andere soort speciaal bier, waardoor het restafval en daarmee je brood anders smaakt.

Bier en brouwbrood

Genieten van bier en brouwbrood kan op dit moment alleen nog in Amsterdam, in het proeflokaal van de Amsterdamse bierbrouwer Oedipus en bakker Hartog’s Volkoren. De ondernemers van Brouwbrood hebben wel plannen om het concept uit te breiden naar andere steden. Wie weet kan je overal dus snel proosten op dit brood!

Lees ook  Weggespoeld wc-papier wordt weg

Geef een reactie