Deze auto is biologisch afbreekbaar

auto biologisch afbreekbaar

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een biologisch afbreekbare auto gebouwd van vlas. Daarmee laten ze zien dat niet alleen het rijden, maar ook de productie van auto’s een stuk duurzamer kan.

We raken niet uitgepraat over ‘zero emission’ auto’s die op elektriciteit of waterstof rijden. Een geweldige ontwikkeling, maar hoe zit het met de energie die nodig is om de auto te maken? De productie is goed voor een derde van de totale uitstoot die een auto tijdens zijn levensduur veroorzaakt. Daar hebben we het alleen nooit over.

Auto van vlas

Studenten van de TU/e laten zien dat de productie ook een stuk duurzamer kan. Ze maakten een auto van het gewas vlas – puur natuur dus. Als je de vezels dwars over elkaar legt, krijg je platen die net zo sterk zijn als carbon en aluminium, waar onze auto’s nu van worden gemaakt.

Tweederde minder energie

Door gebruik van aluminium in plaats van staal zijn de auto’s vandaag de dag een stuk lichter, waardoor ze minder brandstof gebruiken. Alleen kost de productie van aluminium zes keer meer energie dan staal, waardoor de energiewinst nul is. Met vlas kan het energieverbruik van de productie maar liefst met tweederde omlaag.

Proefritje

Of we binnenkort echt in een ‘vlasbak’ kunnen rondrijden is nog niet duidelijk. De studenten maakten onlangs wel hun eerste proefrit. Van lekker scheuren is nog geen sprake; de vlasbak is nu net zo snel als een fiets.

Eerder maakte de TU/e een voetgangersbrug van hennep en vlas. Sterk staaltje!

Lees ook  Win: bamboe hamamdoek van Happy Towels

 

 

Geef een reactie