Alle fietsaccu’s verzamelen!

fietsaccu 87.000 kilo ingezameld

Is de accu van je elektrische fiets op? Dan gooi je die natuurlijk niet in de vuilnisbak. Lever ‘m in bij een fietsdealer, want dan wordt ‘ie gerecycled! Vorig jaar zamelde Stibat (Stichting Batterijen) via fietsdealers 87.000 kilo aan fietsaccu’s in. Om een idee te geven: dat is het gewicht van zo’n twintig olifanten.

E-bikes zijn hip en handig. Ieder jaar komen er ongeveer 220.000 bij in ons land. Dat betekent dat er ook steeds meer afgedankte fietsaccu’s zijn. Om te voorkomen dat die in het ‘gewone’ vuilnis verdwijnen, zorgde Stibat dat er een inzamelnetwerk via fietsenwinkels kwam.

Doel gehaald

Het werkt heel simpel: je levert je oude fietsaccu in (bij een fietsdealer) en dan wordt  ‘ie opgehaald, gesorteerd en gerecyled. Net zoals je batterijen in een speciale ton in de supermarkt gooit. In 2013 werd het inzamelnetwerk voor oude fietsaccu’s bedacht en in 2014 ging het al van start. Stibat had voor dat jaar als doelstelling  om 80.000 kilo fietsaccu’s in te zamelen. Dat is dus ruimschoots gelukt; het is zelfs 7000 kilo meer geworden. Wij zijn benieuwd hoeveel kilo fietsaccu’s we met elkaar in 2015 inleveren!

Wil je meer resultaten over het inzamelen van batterijen? In het Stibat jaarverslag 2014 vind je alles!

Lees ook  India plant 50 miljoen bomen in recordtempo

Geef een reactie