Afvaletende haai in Rotterdam

afvaslurpendedrone1

Een haai in de haven van Rotterdam? Nee, het is een drone: de ‘Waste Shark’. Die slurpt afval op en houdt daarmee het water schoon.

De drone is net zo groot als een personenauto en kan 500 kilo plastic afval opslurpen. De slurpende techniek die erachter zit, is te vergelijken met die van een stofzuiger. Je kunt de drone met een afstandsbediening besturen, maar het apparaat kan ook op eigen houtje zoeken naar afval. Een groot voordeel, want de drone kan hierdoor 24/7 afval verzamelen. De scheepvaart heeft er trouwens geen last van. Sensoren zorgen ervoor dat de Waste Shark niet tegen schepen opbotst. Bovendien is de drone voor schepen ook gewoon zichtbaar op de radar.

4 soorten haaien

Het idee van de afvalslurpende drone komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar de machine zelf is ontwikkeld door de Rotterdamse Start-up Ranmarine. Het bedrijf tekende een pilotcontract met Havenbedrijf Rotterdam. Daarmee is de Rotterdamse Haven de eerste haven met een afvalslurpende drone. Komende maanden dobberen vier soorten Waste Sharks rond om de haven schoon te houden.

Lees ook  Tochtstrip in spijkerbroek

Geef een reactie