Afval als banenmotor

shutterstock_65260903.jpg

De Europese Unie kwam deze maand met plannen voor hergebruik en recycling van afval. Als het aan de ambtenaren in Brussel ligt, zamelen we in 2030 70 procent van het huishoudelijk afval in. En hergebruiken we 80 procent van het verpakkingsafval. Het grote voordeel is volgens de Europese Commissie dat hiermee 580.000 banen ontstaan in Europa. En niet alleen als vuilnisman. Maar bijvoorbeeld ook in de maak- en repareerindustrie en in de recycling- en dienstensector.

Werk aan winkel

Als we in Nederland aan dit Brusselse percentage willen voldoen, is er nog wel wat werk aan de winkel. Vorig jaar werd net iets meer dan de helft (51 procent) van ons huisafval gescheiden ingezameld. Dit percentage is in de afgelopen jaren echter nauwelijks veranderd. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal denkt dat nog 60 procent van het restafval te scheiden is. Dus die groene economie kan er komen.

Kilo’s in de kliko

Een Nederlander was in 2013 gemiddeld goed voor maar liefst 500 kilo huisafval. In 2007 voordat de crisis uitbrak, lag dit een stukje hoger op 569 kilo. In de provincie Limburg zijn ze kampioen huisafval scheiden en Zuid-Holland bungelt onderaan. Minder afval betekent meer verdienen en dus meer banen. Gescheiden afval inzamelen is dus een echte win-winsituatie.

Lees ook  BacteriĆ«n als batterij

Geef een reactie