5 tips om groen te boenen

5-tips-groen-boenne

Dat vogeltjes fluiten en narcisjes opkomen, betekent maar één ding: tijd voor de grote schoonmaak! Met deze vijf duurzame tips is je huis in een handomdraai klaar voor de lente. En kan de natuur rustig verder bloeien.

1. Keukenkastgeheimen

De natuur heeft schoon genoeg van chemische middeltjes. Vermijd daarom oplosmiddelen en chloorbleekmiddel en kijk eens in je keukenkastje. Citroensap is een prima én lekker ruikend alternatief voor bleekmiddel en azijn is een kei in ontkalken.

2. Zelf sop maken

Maak je eigen schoonmaakmiddel! Het is goedkoper en beter voor het milieu, want er zitten geen schadelijke stoffen in en je kunt er een oude verpakking voor hergebruiken. Moeilijk is het niet. Check dit recept voor allesreiniger.

3. Logisch ecologisch

Geen zin om zelf je sopje te maken? Sommige natuurwinkels verkopen ecologische schoonmaakmiddelen. Die zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen via een biologisch productieproces. En ze zijn vaak ook nog eens in milieuvriendelijke verpakkingen verpakt. Let ook op allesreinigers met een Europees Ecolabel-keurmerk. Die belasten het milieu minder.

4. Oma’s klassiekers

Waarom niet gewoon oma’s ouderwetse technieken gebruiken? Die zijn vaak milieuvriendelijker en goedkoper dan de moderne goedjes van nu. Voorbeeld: groene zeep. Een goede ontvetter die ontsmettend werkt en geen fosfaten in het water achterlaat. Ook soda en ossengalzeep zijn schoonmaakklassiekers.

5. Houd het lauw

Heet water is niet per se nodig om iets brandschoon te krijgen. Houd het lauw. Want je bedenkt het misschien niet één, twee, drie, maar warm water is de grootste milieuboosdoener bij het schoonmaken. Behalve als je een zonneboiler gebruikt natuurlijk.

Lees ook  Supermarkt zonder verpakkingen

Geef een reactie