5 betere bestemmingen voor sinaasappelschillen dan de prullenbak

sinaasappelschillen

Drink je graag verse jus? Je bent niet de enige; jaarlijks gooien we in Nederland 250 miljoen kilo’s sinaasappelschillen weg. Dat is gelijk aan 10.000 volle vrachtwagens. Verbranden of vergisten levert weinig op, omdat de schillen vol water zitten. Bovendien zitten er nog waardevolle grondstoffen in de schillen. 5 toepassingen.

1. Cosmetica

Van sinaasappelschillen kun je etherische oliën maken die geschikt zijn als grondstof voor cosmetica en parfum. Bij het maken van parfum wordt nu vaak aardolie en koolteer gebruikt, terwijl natuurlijke ingrediënten beter zijn voor het milieu én je huid.

2. Schoonmaakmiddelen

Dezelfde oliën zijn ook geschikt voor schoonmaakmiddelen. Zo wil NS van weggegooide sinaasappelschillen op stations schoonmaakmiddel maken om graffiti van treinen en muren te halen. En cateringbedrijf Hutten wil van schillen in haar afval handzeep maken voor eigen gebruik. Dat zijn nog eens circulaire initiatieven!

3. Jam

Na het onttrekken van oliën aan de schillen houd je pectine over. Een stofje uit de celwanden van planten en vruchten dat ervoor zorgt dat cellen aan elkaar klitten. Hierdoor is het geschikt als natuurlijk verdikkingsmiddel voor jam.

4. Voedingssupplementen

Hierna houden we nóg een interessant stofje over: flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die goed schijnen te zijn voor je cholesterol, de doorbloeding in je hersenen en de verwerking van insuline door ons lichaam. Flavonoïden kunnen daarom gebruikt worden in voedingssupplementen.

5. Verpakkingen en papier

De korrels die tot slot overblijven zijn geschikt voor gebruik in vezelrijke verpakkingen of papier.

Vijf mooie bestemmingen voor al die kilo’s sinaasappelschillen die we aan Koningsdag overhouden!

Lees ook  Bewust bier van brood

Geef een reactie